جراحی کیست مویی (پیلونیدال)
برای کمک به هموطنان جراحیهای لیزری در این کلینیک با تخفیف انجام میشود
بهترین کلینیک جراحی کیست مویی در تهران
کیست پیلونیدال یا بیماری رانندگان جیپ، یک کیسهی غیرطبیعی حاوی مو و تکههای مردهی پوست است که درون پوست تشکیل میشود. کیست پیلونیدال یا کیست مویی همیشه در نزدیکی دنبالچه یا کوکسیکس در بالای شکاف بین باسن قرار دارد.
لازم است بدانید که کیست مویی بر اثر رشد مو و به دام افتادن آن در زیر پوست، سینوس یا کیست تشکیل میشود که اگر این کیست عفونی شود به آبسه پیلونیدال (آبسه زیرپوستی) تبدیل میشود و میتواند بسیار دردناک باشد. در این وضعیت برای تسکین درد میتوان با جراحی و یا ایجاد برش کوچکی در پوست، کیست را تخلیه کرد.
این بیماری پوستی دارای عوارضی مانند عود کیست، عفونت سیستمیک (گسترش عفونت از طریق خون به کل بدن) است. عود کیست در ۵۰ تا ۴۰ درصد از کسانی که جراحی انجام دادهاند، اتفاق میافتد. کیست پیلونیدال یا کیست مویی در مردان و جوانان شیوع بیشتری دارد و احتمال عود نیز در آنها بیشتر است.
یکی از خدمات کلینیک نیکان
جراحی کیست مویی (پیلونیدال)
کیستهای پیلونیدال اندازههای مختلفی دارند و از یک کیست کوچک تا یک کیست بسیار بزرگ را شامل میشوند. در حالتی که کیست پیلونیدال یا کیست مویی عفونی نباشد، علامتی ایجاد نمیکند.
یکی از رایج ضایعات در بین افراد، وجود کیست پیلونیدال است که با درگیری با آن دچار دردسرهای بسیاری میشوید، البته که جای نگرانی نیست چرا که امروزه بیش از پیش راهکارهای درمانی جهت رهایی از این عارضه وجود دارد چنانچه با روشهایی غیرتهاجمی و بدون هیچگونه درد و خونریزی میتوان به آنها پایان داد.
انواع کیست پیلونیدال کدامند؟
این کیست میتواند در محلهای مختلفی از بدن ایجاد شود. با اینکه این کیست انواع مختلفی ندارد، ما بر حسب مکان ایجاد کیست، آن را به سه بخش مختلف تقسیم کردهایم و به شما معرفی کردهایم:
۱. کیست پیلونیدال زیر بغل: در مواقع نادر ممکن است که کیست پیلونیدال در مکانهایی مانند زیر بغل هم ایجاد شود. چندان شایع نیست که شما کیست پیلونیدال را در این ناحیه ببینید. اما اگر با علائم کیست پیلونیدال در این نقطه مواجه شدید، به دکتر مراجعه کنید.
۲. کیست پیلونیدال دنبالچه یا کیست پیلونیدال کمر: از شایعترین نقاطی که ممکن است کیست پیلونیدال را ببینید، میتوان به کمر و یا دنبالچه اشاره کرد. مخصوصا در مردان این نقطه با کیست پیلونیدال مواجه میشود.
۳. کیست پیلونیدال مقعدی یا کیست پیلونیدال باسن: کیست پیلونیدال ممکن است که در نزدیکی مقعد هم ایجاد شود. احتمال ایجاد این کیست در نزدیکی مقعد و در دنبالچه بیشتر از سایر نقاط بدن است.
دلایل بروز کیست پیلونیدال
اگر یک مو قبل از خروج از فولیکول زیر پوست گیر کند، تبدیل به یک موی زیر پوستی میشود. کیستها میتوانند به دلایل مختلفی ظاهر شوند، اما زمانی که از موهای زیر پوستی سرچشمه میگیرند، موارد زیر رخ میدهد. همه موها از یک فولیکول مو رشد میکنند که گاهی اوقات منافذ نامیده میشود. این یک سوراخ کوچک در پوست است، با ساختار زیرین پیچیدهای که مو را تغذیه میکند.
گاهی اوقات، یک مو قبل از اینکه فولیکول را ترک کند، زیر پوست گیر میکند و در نتیجه موی درون رشد میکند. در مواقع دیگر، یک مو از فولیکول بیرون میآید، اما دوباره روی خود حلقه میشود و دوباره وارد پوست میشود. هنگامی که مو در زیر پوست گیر میکند، می تواند پوست را تحریک کند. همچنین فولیکول مو را مسدود میکند و مواد مختلف را در منافذ به دام میاندازد. کیست میتواند ایجاد شود.
کیستهای پوستی اغلب حاوی کراتین هستند، پروتئینی که پوست را قوی و انعطافپذیر نگه میدارد. اما گاهی اوقات، کیستها از باکتریهای به دام افتاده یا پاسخ التهابی به عفونت به وجود میآیند.

عواملی که باعث افزایش بیماری میشوند
هر رشته مو در یک فولیکول (Follicle) زیر پوست رشد میکند. وقتی افراد اپیلاسیون یا اصلاح میکنند، فقط تارهای مو را برمیدارند، نه فولیکولها را، پس هنگامی که مو دوباره رشد میکند، ممکن است در داخل پوست به دام بیفتد، به جای اینکه به سمت بیرون رشد کند، بیشتر به سمت داخل رشد کند و کمی برآمدگی ایجاد کند. گاهی اوقات سلولهای پوست و یک ماده فیبری به نام کراتین، پروتئین موجود در مو و ناخن، در داخل توده جمع میشوند. بعد از مدت طولانی، این تجمع یک کیست را تشکیل میدهد.
هر کسی ممکن است به کیست پیلونیدال مبتلا شود، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند:
- اضافه وزن داشتن
- جنسیت، مردان (مردان سه تا چهار برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به کیست پیلونیدال هستند)
- سن، افراد بین سن بلوغ تا 40 سالگی (میانگین سنی بین 20 تا 35 سال است).
- افراد شاغل، افرادی که تمام روز مینشینند (مانند رانندگان کامیون و کارکنان اداری).
- تجربه ضربه یا تحریک در ناحیه
- داشتن موهای زیاد در اطراف باسن
- سابقه خانوادگی، افرادی با موهای ضخیم یا خشن بدن (این مورد میتواند در خانواده شما ایجاد شود).
- سبک زندگی نامناسب
- افرادی که لباسهای تنگ میپوشند (این مورد میتواند وضعیت پوست را بدتر کند).
- انجام عادات بهداشتی ضعیف
جراحی با لیزر در کلینیک نیکان
سیستمهای co2 Fractional ساخت کمپانیBison ، با دارا بودن Skin Analyzer امکان تنظیم دقیق پارامترهای مورد نیاز را به پزشک معالج می دهند. به علاوه لیزر خاصیت ترمیم کنندگی دارد. به این معنا که بدون سوزاندن بافت منجر به بسته شدن سر عروق و لنف و اعصاب بریده شده می شود. بنابراین باعث تعجب نیست که بیمار روز بعد از جراحی هموروئید با لیزر به کارهای روزمره خود می رسد. این در حالی است که بیماران بعد از جراحی هموروئید با تیغ و یا کوتر تا هفته ها در بستر می مانند و دوره نقاهت طولانی را می گذرانند.
مزایای جراحی با لیزر کلینیک نیکان:
- ضمانت بی قید و شرط
- جراح کولورکتال با 9 سال سابقه
- جراحی بدون بیهوشی، بدون بستری، با بی حسی موضعی در زمان 20 دقیقه
- هود ساکشن هوای آلوده

سوالات متداول
1- اسکنری بودن این دستگاه، چه مزیتی را نسبت به سیستمهای استمپی دارا است؟
در سیستمهای استمپی، درست همانند یک استمپ، کل حرارت در یک لحظه منتقل میشود، که احتمال سوختگی و ریسک PIH را فراهم می کند. اما در سیستمهای اسکنری، حرارت نقطه به نقطه منتقل میشود و ریسک سوختگی و PIH بسیار بسیار کمتر خواهد شد.
2- آیا پزشکانی که تجربه کمتری در زمینه کار با سیستمهای CO2 Fractional را دارند، می توانند با این دستگاه کار کنند؟
بله. مجهز بودن این دستگاه به Skin-Analyzing System، امکان تعیین تمامی پارامترها را بصورت اتوماتیک فراهم می کند.
درمان کیست پیلونیدال چیست؟
اگر کیست پیلونیدال آلوده به طور کامل درمان نشود، خطر ابتلا به سرطان پوستی به نام کارسینوم سلول سنگفرشی افزایش مییابد. کیست پیلونیدال، آبسه یا جوشی است که درمان آن شامل مصرف آنتیبیوتیک، کمپرس گرم و درمان موضعی با کرم مو بر است. در موارد شدیدتر که دیگر کیست به آنتیبیوتیک پاسخ نمیدهد، به تخلیه و جراحی نیاز است.
۱. درمان کیست پیلونیدال با دارو
درمان دارویی کیست پیلونیدال میتواند توسط آنتی بیوتیک انجام شود. به خاطر دارید که این بیماری چه بود؟ این کیست آبسهای پر از چرک و خون بود که ممکن است عفونی هم باشد. بنابراین برای درمان آن میتوان از داروهای ضد باکتری استفاده کرد. معمولا داروهایی که در درمان کیست پیلونیدال مورد استفاده قرار میگیرند، به نقل از adlermicromed، آنتی بیوتیک مترونیدازول است. این قرص از زیاد شدن باکتریها و رشد آنها در این کیست پیشگیری میکند و عفونت را محدود میکند. در بیشتر موارد کیست پیلونیدال با مترونیدازول درمان میشود.
2.تخلیه چرک کیست پیلونیدال
گاهی لازم است که برای بهبود کیست پیلونیدال، چرک آن تخلیه شود. این کار با یک تیغ جراحی انجام میشوند و با استفاده از یک برش کوچک چرکها و خونابهی موجود در کیست تخلیه میشود. معمولا کیست مجددا عود میکند که در این موارد باید برای درمان جراحی را در نظر گرفت. برای آگاهی از روشهای درمانی میتوانید از دکتر عمومی سوال کنید. مشاوره تلفنی با دکتر عمومی و یا مشاوره تلفنی با جراح عمومی به شما کمک میکنند.
3. درمان خانگی کیست پیلونیدال یا کیست پیلونیدال چیست؟
برخی درمانهای خانگی با هدف کاهش درد و تورم نیز قابل انجام هستند که به بررسی آنها میپردازیم.
- نشستن در وان کوچک آب گرم: قرار دادن باسن و کمر در وان آب گرم، میتواند درد را کاهش دهد و احتمال تشدید کیست را کمتر کند. گاهی نیز باعث تخلیه خودبهخودی کیست میشود.
- رعایت بهداشت فردی: کیست و ناحیهی اطراف آن را تمیز و خشک نگه دارید.
- مصرف مکملها: ویتامین C، ویتامین A و روی در روند بهبودی و ترمیم بافتی نقش دارند.
- ورزش منظم: ورزش کردن باعث به جریان افتادن خون میشود که میتواند به بهبودی کمک کند.
- حمایت از باسن: هنگام نشستن طولانی مدت، قرار دادن کوسن یا بالش در زیر باسن میتواند برای شما پشتیبانی و راحتی فراهم کند.
4. عمل کیست پیلونیدال (جراحی کیست پیلونیدال)
درمان غیرجراحی زمانی کاربرد دارد که کیست کوچک و علائم خفیف باشد. درمان اولیهی کیست پیلونیدال شامل روشی است که در مطب پزشک جراح عمومی قابل انجام است. در این روش ابتدا ناحیهی درگیر به صورت موضعی بیحس میگردد و سپس برشی در محل داده میشود تا کیست تخلیه شود. در صورت عود مجدد کیست که امری شایع است، باید کل کیست سینوسهایی که تا سطح پوست راه دارند را با جراحی خارج کرد. پس از پایان جراحی، پزشک دو انتخاب دارد که مدت زمان بستری و نقاهت به آن بستگی دارد:
- عمل کیست پیلونیدال باز با باز گذاشتن زخم: در این حالت برشی که برای خارج کردن کیست از بدن ایجاد شده، باز میماند و پانسمان میشود. زخم از داخل به خارج ترمیمشده و جوش میخورد. اگرچه این روش دورهی نقاهت طولانی دارد، ترمیم زخم تقریبا ۸ هفته طول میکشد و نیازمند نگهداری و مراقبت زیادی است، اما ریسک عود کیست و تشکیل مجدد کیست بسیار پایین است.
- بخیه کردن زخم: پزشک برش ایجادشده را بخیه میزند. این روش دورهی نقاهت کوتاهتری نسبت به روش قبلی دارد، حدود ۴ هفته، اما خطر عود کیست در این روش بسیار بالاست.
5. لیزر کیست پیلونیدال و هزینه درمان کیست پیلونیدال با لیزر
یکی از روشهای کمتهاجم و موثر در درمانهای غیرجراحی کیست پیلونیدال که با روشهای خانگی درمان نمیشود، استفاده از لیزر است. در این روش با استفاده از لیزر، کیست پیلونیدال سوزانده میشود و از بین میرود. همچنین یک برش در آبسه ایجاد میشود و مواد موجود در آن درناژ میشوند (بیرون میآیند). هزینه انجام این روش بستگی به مرکزی که آن را انجام میدهد دارد.
علائم کیست مویی (پیلونیدال)
در صورت مشاهده هر یک از این نشانههای زیر سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- احساس دردی که اغلب هنگام نشستن بدتر میشود.
- گودی کوچک یا ناحیه بزرگ متورم بین باسن شما. این معمولا کیست پیلونیدال است. ممکن است متوجه شوید که ناحیه قرمز است و احساس حساسیت میکنید.
- آبسه با تخلیه چرک یا خون، مایعی بد بو است.
- احساس حالت تهوع، تب و خستگی مفرط.
روش درمان با لیزر کیست مویی (پیلونیدال) در کلینیک نیکان
در روش جراحی با لیزر کلینیک نیکان، پزشک با یک برش کوچک به اندازه 0.5 یا 1 سانتی متری در محل کیست ایجاد میکند و از این طریق به کیست مویی دسترسی پیدا کرده و توسط لیزر، تمام بافت کیست تخریب شده و هیچ چیزی از کیست پیلونیدال باقی نخواهد ماند. انجام برش های بزرگ برای جراحی کیست مویی پیلونیدال در کلینیک نیکان کاملا منسوخ شده هستند.
در روش جراحی با لیزر کیست مویی در کلینیک نیکان، نیاز به هیچ بخیه ای نیست. دوره نقاهت این عمل یک یا دو روز بوده و بیمار میتواند از روز سوم فعالیت های عادی خود را ادامه بدهد. از روز ششم یا هفتم رانندگی، از روز هشتم یا نهم موتور سواری و از روز چهاردهم بعد از عمل، انجام ورزش هایی مانند بدنسازی بلامانع خواهد بود.
مراقبت های بعد از عمل
به یاد داشتهباشید در صورت انجام جراحی، احتمال عود کیست پیلونیدال وجود دارد. به طور کلی التهاب ناشی از جراحی ۶ روز ادامه دارد و ترمیم بافتی ۲ هفته زمان لازم دارد. در هر دو روش نگهداری از زخم بسیار مهم است. از مواردی که باید رعایت شوند میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
- اصلاح ناحیه برای جلوگیری از رشد مو
- رعایت بهداشت و تمیزی منطقه
- رعایت زمان ملاقات با پزشک
- توجه به نشانههای عفونت مانند قرمزی و چرک
- در مواقع عفونت شدید (سلولیت و سپسیس) و یا ضعف سیستم ایمنی (بیماران مبتلا به اچ آی وی و ایدز، شیمیدرمانی، درمان با استروئید یا سایر داروهای تضعیفکنندهی سیستم ایمنی) بیمار باید در بیمارستان بستری شود و تحت درمان با آنتیبیوتیک قرار گیرد.
پیشگیری از کیست پیلونیدال ممکن است؟
برای کمک به جلوگیری از کیستهای پیلونیدال، موارد زیر میتوانند مفید باشند:
- رعایت بهداشت شخصی: منطقه را پاکیزه نگه دارید.
- کاهش وزن
- اجتناب از نشستن طولانی مدت و استفاده از کوسن جهت کاهش فشار در ناحیهی دنبالچه
- در صورت وجود سابقهی کیست پیلونیدال در گذشته، اصلاح منظم منطقه و یا استفاده از محصولات حذف مو برای کاهش خطر عود، موثر هستند.
سوالی دارید؟
سوالات متداول
عوامل خطر در ابتلا به کیست مویی چیست؟
عوامل خاصی، فرد را در معرض خطر بالای ابتلا به کیست پیلونیدال یا کیست مویی قرار میدهند که عبارتند از:
- جنس مذکر (مردان چهار برابر بیشتر از زنان به کیست پیلونیدال یا کیست مویی دچار میشوند)
- سن کم (کیستهای پیلونیدال در سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی بیشتر شایع هستند)
- چاقی و سبک زندگی غیرفعال و کمتحرک
- شغلهایی که به نشستن طولانی مدت نیاز دارند.
- پرمویی بدن و موی ضخیم
- سابقهی خانوادگی
- اصلاح و شیو کردن مو در محل یا آسیب به پوست ناشی از اصطکاک
- سابقهی کیست پیلونیدال یا کیست مویی قبلی.
پیشگیری از کیست پیلونیدال یا کیست مویی ممکن است؟
برای کمک به جلوگیری از کیستهای پیلونیدال، موارد زیر میتوانند مفید باشند:
- رعایت بهداشت شخصی: منطقه را پاکیزه نگه دارید.
- کاهش وزن
- اجتناب از نشستن طولانی مدت و استفاده از کوسن جهت کاهش فشار در ناحیهی دنبالچه
- در صورت وجود سابقهی کیست پیلونیدال یا کیست مویی در گذشته، اصلاح منظم منطقه و یا استفاده از محصولات حذف مو برای کاهش خطر عود، موثر هستند.

دکتر فریبرز صمدی
متخصص جراحی عمومی
- جراح کولورکتال با 9 سال سابقه
- جراحی های نشیمن گاهی: شقاق، هموروئید (بواسیر)، آبسه مقعدی، فیستول مقعدی کیست مویی (سینوس پیلونیدال)، زگیل تناسلی و مقعدی
- جراحی روده وبیماری های روده و معده
- جراحی آبسه های پوستی، کیست های پوستی، کیست های سباسه ناحیه سر، غدد چربی پوستی

به راحتی یک تماس
درمان کیست مویی با ضمانت و بدون قید و شرط
دریافت نوبت در مجتمع پزشکی نیکان به راحتی با تماس تلفنی یا از طریق پیام رسان واتساپ (Whatsapp) انجام میگیرد. برای مشاهده شماره های تماس، آدرس شعبه های مجتمع نیکان یا مشاهده سایر راه های ارتباطی، روی دکمه زیر کلیک کنید.