کلینیک درمان آبسه مقعدی

برای کمک به هموطنان جراحی‌های لیزری در این کلینیک با تخفیف و با قیمت ۳ تا ۶ میلیون انجام می‌شود

بهترین کلینیک جراحی آبسه مقعدی در تهران

مقعد آخرین قسمت دستگاه گوارش به طول ۵ سانتی‌متر است که از عضلات کف لگن و دو اسفنکتر مقعدی (داخلی و خارجی) تشکیل شده است. اسفنکترهای مقعد عضلاتی هستند که باز و بسته می‌شوند تا حرکت مدفوع را تنظیم کنند. 

تعداد زیادی غدد ترشح‌کننده مخاط در مقعد وجود دارد و اگر که یکی از این غده‌ها مسدود شود احتمال عفونی شدن آن و تشکیل آبسه بسیار زیاد خواهد بودآبسه مقعدی یا آبسه آنورکتال در اصل عارضه ای دردناک است که در آن عفونت زیادی در اطراف مقعد و در یک کیست جوش مانند انباشته می شود و به صورت جوش مقعدی به رنگ صورتی یا قرمز تیره در اطراف یا داخل مقعد ظاهر می شوند. 

 

یکی از خدمات کلینیک نیکان

درمان آبسه مقعدی

ناراحتی های نشیمن گاهی معمولا با علائمی مانند: درد، سوزش، خارش، و خون ریزی همراه است. اگر حین اجابت مزاج درد زیادی را تجربه می کنید. احتمالا شما دچار عفونت مقعدی شده اید.

آبسه مقعدی معمولا به دلیل عفونت غدد کوچک مقعدی که قبلا دچار التهاب شده اند به وجود می آید. این آبسه ها معمولا به صورت یک تورم دردناک در اطراف ناحیه مقعد مشاهده می شوند و عمدتا در صورت لمس، سرخ و داغ می باشند. غدد کوچکی در داخل مقعد شما وجود دارند که به دفع مدفوع کمک میکنند.

 در اثر بیماری های التهاب روده، زخم شقاق و یا رابطه جنسی ،این غدد مقعدی عفونی شده و پر از چرک و باکتری می شوند. به عبارت دیگر ابسه آنو رکتال یا آبسه باسن یک حفره عفونی پر از چرک و باکتری است. که یکی از عارضه های دردناک مقعد می باشد. و درد بسیار زیادی حین دفع مدفوع به بیماران وارد میکند.

این آبسه تاول یا دمل مانند مجاور مقعد است و زمانی ایجاد می شود که یک حفره در مقعد پر از چرک شود. به همین دلیل برخی بیماران به آن جوش مقعدی نیز می گویند. آبسه مقعدی باعث ایجاد درد شدید، خستگی، تب و ترشحات رکتوم می شود.

آبسه مقعدی اغلب به صورت پراکنده است. هرچند موقعیت های خاصی خطر مبتلا شدن به این بیماری را افزایش می دهند، مانند: دیابت، بیماری های کرون و رکتال، درمان کورتون، هموروئید و شقاق و فیستول مقعدی. وقتی آبسه مقعدی بهبود نمی یابد و شکافی روی سطح پوست باز می شود، می تواند باعث ایجاد فیستول های مقعدی دردناک شود. در صورتی که این آبسه بهبود پیدا نکند باعث ایجاد درد زیادی می شود که ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

 

انواع آبسه مقعدی

آبسه‌های آنورکتال بر اساس محل آناتومیک آن‌ها طبقه بندی می‌شوند. موارد زیر رایج ترین مکان‌ها هستند:

  • پری‌آنال: شایع ترین نوع آبسه مقعدی هستند که تقریباً 60 درصد موارد گزارش شده را تشکیل می دهند. این مجموعه سطحی از مواد چرکی در زیر پوست کانال مقعد قرار دارند و اسفنکتر خارجی را عرضی نمی‌کنند.
  • ایسکیورکتال: شایع‌ترین نوع بعدی هستند و زمانی ایجاد می‌شوند که چروک از اسفنکتر خارجی مقعد به فضای ایسکیورکتال عبور کند. آبسه مقعدی ایسکیورکتال ممکن است به سمت طرف مقابل عبور کند و به اصطلاح آبسه نعل اسبی را تشکیل دهد.
  • بین اسفنکتریک: سومین نوع شایع، ناشی از چرک بین اسفنکترهای داخلی و خارجی مقعد است. آن‌ها ممکن است به طور کامل در داخل کانال مقعد قرار بگیرند و منجر به درد شدید شوند و تنها با معاینه مقعدی دیجیتال یا آنوسکوپی قابل تشخیص هستند.
  • فوق بالابر: نوع کمتر شایع از چهار نوع اصلی، ممکن است از امتداد سفالدی آبسه مقعدی بین اسفنکتریک بالای عضله بالابرنده یا از امتداد دمی یک فرآیند چرکی شکمی (مانند آپاندیسیت، بیماری دیورتیکولی، سپسیس زنانه) به فضای فوق بالابر ایجاد شوند. این عارضه‌ها ممکن است با استفاده از توموگرافی کامپیوتری (CT) تشخیص داده شوند و باعث درد لگن و رکتوم می‌شوند.در میان موارد بالا، آبسه دورانی رایج ترین نوع است که 60% موارد مربوط به آبسه مقعدی را شامل می شود. آبسه دورانی مجموعه های سطحی از مواد چرکی است که زیر پوست کانال مقعد قرار دارد. آبسه ایسکئورکتال زمانی که قسمتی از اسفنکتر مقعد خارجی به فضای ایسکئورکتال منتقل شود، تشکیل می شود.

علت ایجاد آبسه مقعدی چیست؟

آبسه ها معمولا به دلیل تجمع عفونت با چگالی زیاد باکتری های رایجی در دستگاه گوارش هستند که به دلایل مختلف ممکن است در یک مکان جمع شده باشند. اگر آبسه های مقعدی درمان نشوند به احتمال زیاد در قسمت های دیگر بدن مانند لوزه، رکتوم و کشاله ران نیز پخش می شوند. در صورت درمان نکردن آبسه ها می توانند تبدیل به عفونت عمومی در بدن شوند که به درمان طولانی مدت نیاز دارند.مواردی که می توانند باعث ایجاد آبسه مقعدی شوند را در ادامه آورده ایم.

  • ممکن است به دلیل یک عفونت مقاربتی ایجاد شود.
  • یک بیماری التهابی روده مثل بیماری کرون که باعث می شود بدن به بافت سالم حمله کند.
  • ممکن است غده مقعد مسدود شده باشد.
  • کودکان کم سن و سال یا کودکانی که سابقه شقاق مقعد داشته باشند برای ابتلا به آبسه مقعدی در معرض خطر بیشتری هستند. شکاف مقعدی در کودکانی که سابقه یبوست دارند رخ می دهد.
  • زمانی که سیستم ایمنی بدن به خطر بیفتد که به دلیل بیماری های ضعف سیستم ایمنی مانند HIV یا ایدز به خطر می افتد.
  • رابطه جنسی مقعد نیز ابتلا به آبسه مقعد را در زنان و مردان افزایش می دهد.
  • شیمی درمانی در زمان حال یا اخیرا
  • استفاده از داروی پردنیزول یا بقیه استروئیدها
  • یبوست
  • اسهال
  • دیابت

 

جراحی با لیزر در کلینیک نیکان

سیستمهای co2 Fractional ساخت کمپانیBison ، با دارا بودن Skin Analyzer امکان تنظیم دقیق پارامترهای مورد نیاز را به پزشک معالج می دهند. به علاوه لیزر خاصیت ترمیم کنندگی دارد. به این معنا که بدون سوزاندن بافت منجر به بسته شدن سر عروق و لنف و اعصاب بریده شده می شود. بنابراین باعث تعجب نیست که بیمار روز بعد از جراحی هموروئید با لیزر به کارهای روزمره خود می رسد. این در حالی است که بیماران بعد از جراحی هموروئید با تیغ و یا کوتر تا هفته ها در بستر می مانند و دوره نقاهت طولانی را می گذرانند.

مزایای جراحی با لیزر کلینیک نیکان:

  1. ضمانت بی قید و شرط
  2. جراح کولورکتال با 9 سال سابقه
  3. جراحی بدون بیهوشی، بدون بستری، با بی حسی موضعی در زمان 20 دقیقه
  4. هود ساکشن هوای آلوده
جراحی هموروئید

سوالات متداول

1- اسکنری بودن این دستگاه، چه مزیتی را نسبت به سیستمهای استمپی دارا است؟
در سیستمهای استمپی، درست همانند یک استمپ، کل حرارت در یک لحظه منتقل میشود، که احتمال سوختگی و ریسک PIH را فراهم می کند. اما در سیستمهای اسکنری، حرارت نقطه به نقطه منتقل میشود و ریسک سوختگی و PIH بسیار بسیار کمتر خواهد شد.

2- آیا پزشکانی که تجربه کمتری در زمینه کار با سیستمهای CO2 Fractional را دارند، می توانند با این دستگاه کار کنند؟

بله. مجهز بودن این دستگاه به Skin-Analyzing System، امکان تعیین تمامی پارامترها را بصورت اتوماتیک فراهم می کند.

 

چه تفاوتی بین هموروئید و کیست مقعد وجود دارد؟

  • هموروئید یا بواسیر توده‌ جامدی است که در داخل رکتوم یا در ناحیه مقعد به‌صورت یک تکه گوشت اضافه ظاهر می‌شود. بواسیر ممکن است باعث درد و خونریزی شود اما برخلاف آبسه حالت عفونی ندارد.
  • هموروئید در واقع وریدهای متورم ناحیه رکتوم هستند که اغلب خودبه‌خود و یا با استعمال کرم‌های مخصوص هموروئید از بین می‌روند.در مقابل، کیست مقعد بسیار دردناک و بزرگ‌تر از هموروئید است.
  • بواسیر ممکن است در هنگان اجابت مزاج از مقعد نیز بیرون بزند و با دست نیز قابل‌لمس باشد.درحالی‌که آبسه‌ها در هنگام لمس حساس و دردناک هستند. آبسه می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند و در صورت عدم درمان منجر به تب، لرز و سایر مشکلات شود.

چه کسانی در معرض ابتلا به کیست مقعد قرار دارند؟

کیست مقعد یا آبسه مقعدی در مردان شایع‌تر از زنان است و احتمال بروز آن بین ۲۰ تا ۶۰ سالگی بیشتر است. بعضی عوامل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند. در صورت دارا بودن هر یک از شرایط زیر ممکن است در معرض خطر ابتلا به آبسه مقعدی باشید:

  • بیماری‌های التهابی روده (IBD) مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
  • دیابت
  • دیورتیکولیت (التهاب زائده‌های کیسه‌مانند بیرون‌زده از دیواره‌ی روده بزرگ)
  • مبتلا بودن به HIV/AIDS
  • عفونت‌های مقاربتی (STIs)
سایر عوامل خطر عبارت‌اند از:
  • باردار بودن
  • سیگار کشیدن
  • مصرف داروهایی مثل پردنیزون یا داروهای سرکوب‌گر سیستم ایمنی
  • اسهال یا یبوست مکرر
  • رابطه جنسی مقعدی و قرار دادن اشیا در رکتوم

راه حل های جلوگیری از آبسه مقعدی

برای جلوگیری از ایجاد آبسه مقعدی راه های زیادی شناخته نشده است اما با انجام کارهای زیر می توانید از آن جلوگیری کنید:

  • درمان سریع هرگونه عفونت در بدن
  • محافظت در برابر STI ها
  • برای جلوگیری از ابتلا به STI که باعث ایجاد آبسه مقعدی نیز می شود، بهتر است در هنگام رابطه جنسی مقدماتی از کاندوم استفاده شود.
  • بهداشت خوب و پاکیزگی در ناحیه مقعد

دقت کنید که آبسه مقعدی عوارضی در پی دارد ولی قابل درمان است. بهتر است در همان ابتدای مشاهده آن به دکتر مراجعه کنید.

درمان آبسه مقعدی

اولین اصل درمان انواع آبسه به خصوص آبسه مقعدی درناژ و تخلیه آبسه است. مسلما با مصرف دارو و پماد آبسه مقعدی نمی توانید به درمان قطعی این بیماری دست یابید. بهتر است این تخلیه با لیزر انجام شود. زیرا ناحیه مقعد ناحیه فعالی است و ترمیم سریع و برش ظریف برای درمان آبسه مقعدی بسیار حائز اهمیت است. بنابراین لیزر آبسه مقعدی بهترین روش و کم عارضه ترین روش درمان آبسه مقعدی است.

پس از طی مرحله تخلیه و خشک کردن آبسه مقعدی متخصص جراحی عمومی و لیزر برای بیمار دارو و پماد مناسب تجویز می کند. با رعایت رژیم غذایی مناسب و مصرف مایعات و غذاهای پر فیبر می توانید دفع مدفوع راحتی داشته باشید و از بروز یبوست جلوگیری کنید. بعد از عمل جراحی آبسه صورت گرفته پزشک معالج به شدت توصیه می کند که یبوست نگیرید و داروها و آنتی بیوتیک های تجویز شده را به موقع مصرف کنید.

 

علائم آبسه مقعدی

شایع ترین علامت وجود آبسه مقعدی، درد مداوم در ناحیه دورانی مقعد است٬ درد آبسه یا دمل معمولا همراه تورم در ناحیه مقعد است.

در هنگامی که بیمار حرکات روده ای داشته باشد درد زیادتر می شود و بعد از آن کمتر خواهد شد همچنین برخی بیماران آبسه مقعدی را با نام دمل مقعدی یا جوش مقعدی می شناسند٬ زیرا آبسه مقعدی مانند تاول یا دمل بسیار دردناک و سوزشی است.

علائم دیگر آبسه مقعدی شامل مواردی مثل یبوست، تخلیه روده، تب و لرز بر اثر عفونت، وجود توده قابل لمس در نزدیکی مقعد که قرمز، متورم و براق است. همچنین ترشحات رکتال یا خونریزی همراه با تورم و حساسیت پوست اطراف مقعد از دیگر علائم آبسه مقعدی می باشد. این گروه از بیماران معمولا با خستگی و مشکل در دفع ادرار مواجه می باشند.

بیماری آبسه مقعدی ممکن است بسیار دردناک شود و طی چند روز علائم بدتری داشته باشد. درد در این مورد ممکن است ابتدا پراکنده و محدود باشد اما به مرور یک درد ثابت برتر شود و با تغییر وضعیت بدن مثل ایستادن، نشستن، چرخیدن و… شدیدتر نیز بشود. توجه داشته باشید که هرچند از علائم آبسه مقعدی درد حین حرکات روده ای است، اما همیشه هم این گونه نیست٬گاهی نیز ممکن است آبسه مقعدی عمیق تر در روده رخ دهد که بیشتر در افرادی که بیماری التهابی روده دارند اتفاق می افتد. این مورد می تواند باعث ایجاد درد یا ناراحتی در ناحیه شکمی شود. در کودکان بیشتر علائم ناراحتی یا درد وجود دارد. همچنین توده یا گره ای اطراف مقعد مشاهده یا احساس می شود.

آبسه های حاد تر ممکن است با علائم زیر همراه باشد:

  • تب و لرز
  • حالت تهوع
  • احساس خستگی مداوم و ضعف
  • دردهای شکمی

سوالی دارید؟

سوالات متداول

۱.برای درمان آبسه مقعدی به چه پزشکی باید مراجعه کنیم؟

برای درمان آبسه مقعدی باید به یک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید. زیرا اصول اولیه درمان این بیماری تخلیه و درناژ و در واقع جراحی آبسه مقعدی می باشد.  به همین منظور توصیه می شود به یک متخصص جراحی عمومی و لیزر مراجعه کنید تا بهترین خدمات درمانی را برای این منظور دریافت کنید.

۲.آیا درمان دارویی آبسه مقعدی امکان پذیر است؟

درمان دارویی آبسه مقعدی یک روش کمکی و موقت است و درمان قطعی این بیماری محسوب نمی شود. برای رسیدن به یک درمان مطلوب باید آبسه توسط جراح تخلیه شود. احتمالا قبل و بعد از جراحی آبسه مقعدی برای بیمار آنتی بیوتیک و یا پماد آبسه مقعدی جهت تکمیل فرآیند درمان تجویز می شود.

۳.در صورتی که آبسه مقعدی بترکد چه باید کنیم؟

در صورت ترکیدن و سر باز کردن آبسه مقعدی باید به یک متخصص جراحی مراجعه کنید تا عمل جراحی تخلیه و خشک کردن آبسه را انجام دهند. همچنین نشستن در لگن آب گرم برای التیام درد و التهاب بسیار موثر است. در مواقعی که عفونت شدید باشد متخصص برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.

4.بهترین راه درمان آبسه مقعدی چیست؟

بهترین راه و روش درمان آبسه مقعدی تخلیه و درناژ آن با لیزر پرتوان است. برای این منظور به یک متخصص جراحی عمومی و لیزر با تجربه مراجعه فرمایید. بهترین درمان آبسه مقعدی درمانی است که عود نداشته باشد و دوره نقاهت کوتاهی داشته باشد. با لیزر می توانید به این دو هدف اصلی درمان آبسه مقعدی دست یابید.

۵.آیا آبسه مقعدی خود به خود درمان می شود؟

اگر آبسه ها سطحی باشند در مدت زمان کوتاهی سریعا بهبود می یابند. اما آبسه هایی که با دردی پیش رونده بروز می کنند و عمقی هستند حتما به مداخله پزشکی نیازمند می باشند. متخصص جراحی آبسه را تخلیه و خشک می کند و بلافاصله درد پیش رونده و طاقت فرسای آبسه فروکش می کند. دقت کنید که آبسه مقعدی را نباید خودتان دستکاری کنید.

۶.آیا آبسه مقعدی با آنتی بیوتیک درمان می شود؟

ناحیه مقعد ناحیه فعالی است و نباید بیماری های این ناحیه را به حال خود رها کرد. در صورتی که آبسه مقعدی سطحی باشد ممکن است با دارو و آنتی بیوتیکی که پزشک تجویز می کند وضعیت شما بهبود یابد. اما تخلیه و جراحی آبسه مقعدی یک امر ضروری برای درمان قطعی این بیماری است. بسته به وسعت و عمق آبسه مقعدی شرایط عمل جراحی و یا لیزر آبسه نیز متفاوت خواهد بود.

۷.درمان عفونت مقعدی زنان چگونه است؟

درمان عفونت و آبسه مقعدی در زنان و مردان به یک شکل است. اما آنچه که در مورد زنان لازم است در نظر داشته باشید این است که در دوران قاعدگی نیز همچنان از لگن آب گرم استفاده کنند. در این دوران دقت کنند که ناحیه تمیز و خشک بماند و مدت طولانی آلوده نشود. جلوگیری از فشار آوردن بر ناحیه مقعد و خودداری از زایمان و بارداری نیز برای درمان عفونت مقعدی زنان توصیه می شود.

۸.آیا آبسه مقعدی خطرناک است؟

زمانی که آبسه مقعدی بروز می کند خطرناک نیست و با روش های پزشکی قابل درمان و کنترل است. اما اگر درمان نشود و خود به خود بترکد منجر به بروز آبسه های مکرر دیگر و در نهایت بروز فیستول مقعدی می شود. انتشار عفونت در بدن بیمار می تواند به مرحله خطرناکی برسد و کنترل و مهار آن به شدت سخت شود.

۹.تفاوت کیست مقعد با آبسه مقعدی و جوش مقعدی چیست؟

آبسه مقعدی به زبان عامه جوش مقعدی نیز خوانده می شود. زیرا یک التهاب و عفونت جوش مانند می باشد و درد زیادی دارد. در ناحیه مقعد کیست تشکیل نمی شود و عموما بیماران هموروئید یا آبسه مقعدی را به اشتباه کیست مقعد می نامند.

۱۰.درمان خانگی آبسه مقعدی چیست؟

درمان قطعی خانگی برای آبسه مقعدی وجود ندارد. اما بیماران می توانند در منزل برخی از اقدامات را برای کاهش درد و تخفیف التهاب ناشی از عفونت آبسه را انجام دهند. نشستن در لگن آب گرم، استفاده از نشیمنگاه نرم، رژیم غذایی پرفیبر و مصرف آب و آبمیوه فراوان و در نهایت استفاده از کمپرس آب گرم می تواند به کاهش درد و التهاب آبسه در منزل کمک کند.

۱۱.علت بروز آبسه مقعدی چیست؟

مهم ترین دلایل بروز آبسه مقعدی عبارتند از:

  • شکاف یا پارگی قبلی در ناحیه مقعد
  • انواع عفونت های روده ومقعد
  • مقاربت مقعدی بدون استفاده از کاندوم

۱۲.عوامل عود آبسه مقعدی چیست؟

موارد زیر نه تنها می توانند از دلایل بروز آبسه مقعدی باشند بلکه در هنگام ابتلا می توانند سبب عود گرفتن و تشدید این عارضه نیز باشند. این موارد عبارتند از:

  • بیماریهای التهابی روده مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
  • HIV و سایر بیماری های نقص سیستم ایمنی
  • دیابت
  • رابطه جنسی مقعدی
  • یبوست مزمن یا اسهال شدید
  • مصرف داروهای استروئیدی از جمله پردنیزولون
  • شیمی درمانی
  • عفونت های مقاربتی مقعد یا روده
  • بیماری های پوستی

۱۳.عوارض عدم درمان آبسه مقعدی چیست؟

در صورت بی توجهی و عدم درمان آبسه های مقعدی، ممکن است با مشکلات زیر روبرو شوید:

  • تشکیل فیستول
  • گسترش باکتری و آلودگی به سایر نقاط بدن
  • بی اختیاری مدفوع
  • تومورهای بدخیم مقعدی
دکتر صمدی

دکتر فریبرز صمدی

متخصص جراحی عمومی

  • جراح کولورکتال با 9 سال سابقه
  • جراحی های نشیمن گاهی: شقاق، هموروئید (بواسیر)، آبسه مقعدی، فیستول مقعدی کیست مویی (سینوس پیلونیدال)، زگیل تناسلی و مقعدی
  • جراحی روده وبیماری های روده و معده
  • جراحی آبسه های پوستی، کیست های پوستی، کیست های سباسه ناحیه سر، غدد چربی پوستی
درباره کلینیک نیکان

به راحتی یک تماس

نوبت خود را سریعا رزرو کنید

دریافت نوبت در مجتمع پزشکی نیکان به راحتی با تماس تلفنی یا از طریق پیام رسان واتساپ (Whatsapp) انجام میگیرد. برای مشاهده شماره های تماس، آدرس شعبه های مجتمع نیکان یا مشاهده سایر راه های ارتباطی، روی دکمه زیر کلیک کنید.

برای مشاوره و دریافت نوبت پیام بدهید...
×
پشتیبانی واتساپ Whatsapp chat
1 +
اسکرول به بالا